Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/2/d/f/thuisverpleging.info/httpd.www/wp-content/themes/Divi/includes/builder/functions.php on line 5017 Screenen “Wij nemen gezondheid serieus” | Thuisverpleging Langemark-Poelkapelle

Screenen heeft voordelen, maar meestal ook nadelen. Onder het motto “Screenen? Wij nemen gezondheid serieus!” start de Vlaamse overheid vanaf 2 september een sensibiliseringscampagne rond screenings en zelftesten.

Vlaamse overheid start sensibiliseringscampagne

 

Voor- en nadelen

Screenen, het tijdig opsporen van een gezondheidsrisico of ziekte terwijl er nog geen duidelijke symptomen of klachten zijn, heeft zowel voor- als nadelen. Dat komt omdat geen enkele test 100% betrouwbaar is.

Belangrijkste voordelen:

  • Het op tijd opsporen van een ziekte verhoogt meestal de kans op genezing of beperkt de impact van de ziekte.
  • Bepaalde risicofactoren tijdig opsporen kan erger voorkomen.
  • De resultaten kunnen mensen geruststellen of ze ertoe aanzetten om gezonder te gaan leven.

Belangrijkste nadelen:

Een vals-positief of vals-negatief resultaat: vals-positief leidt tot onnodige ongerustheid, overdiagnose en overbehandeling. Vals-negatief leidt tot valse geruststelling en mogelijk miskennen van klinisch vaststelbare symptomen.

Sommige screenings zijn oncomfortabel of houden zelfs risico’s in voor de gezondheid, bijvoorbeeld door blootstelling aan röntgenstraling.

alle info op www.bevolkingsonderzoek.be

Close
error: Content is protected !!
<== klik hier voor meer info