Warning: Undefined variable $author_out in /customers/2/d/f/thuisverpleging.info/httpd.www/wp-content/plugins/removehide-author-date-category-like-entry-meta/remove-author-date-and-category-metadata.php on line 147

Lavementen

clyssieDeze handeling mag enkel door een bevoegd persoon en in opdracht van een arts gebeuren omwille van het gevaar op inwendige verwondingen.

Een lavement kan nodig zijn bij obstipatie of na een operatie om te voorkomen dat de patiënt zich te hard moet inspannen bij het toiletbezoek.
Obstipatie kan ontstaan door gebrek aan beweging, slecht voedingspatroon of bepaalde aandoeningen.

Enterale – Parenterale voeding – Maagsone

Parenenterale voedingVoeding toegediend via een sonde in de neus of rechtstreeks naar de maag heet enterale voeding. Voeding toegediend via de aderen heet dan parenterale voeding.
Een patiënt kan na een operatie of tengevolge van neurologische aandoening niet meer in staat zijn zelf te eten. Dan blijft (par) – enterale voeding de enige manier om een optimale voeding te bestendigen.
Het gaat om voorbereide zakken voeding die d.m.v. een pomp aan een vooraf bepaald debiet worden toegediend.  Afhankelijk van de voedingsnood van de patiënt bepaalt de arts of diëtist de hoeveelheid en snelheid van toedienen.
De taak van verpleegkundige bestaat erin de continuïteit van de voeding te voorzien en te anticiperen op problemen.

Intieme zorgen

Intieme zorgNa een gynaecologische ingreep kan het soms de wens van de arts zijn de intieme zone op regelmatige basis te ontsmetten.

Op deze manier probeert men infecties te vermijden.  Dit heet in het vakjargon “een vulvaspoeling”.
We maken hiervoor gebruik van aangepaste ontsmettingsmiddelen.

 

Blaasspoeling

Bij een blaasspoeling spoelt de verpleegkundige de blaas schoon met een vloeistof.

Dit kan verschillende redenen hebben.  Bijvoorbeeld bij een blaasontsteking of in geval van een verblijfskatheter om te voorkomen dat deze verstopt of infecteert.

 

Stomazorg

StomazorgOnze taak bestaat erin de toestand van het stoma op te volgen. Het verversen aanleren aan de patiënt, om zo de zelfstandigheid te behouden.  In geval van problemen contacteren wij de arts of gaan we op zoek naar oplossingen zoals andere opvangmaterialen.

Een stoma is een onnatuurlijke opening die een lichaamsholte met de buitenwereld verbindt.
Afhankelijk van het type spreekt men van een colostoma (dikke darm), urostoma (urinewegen), ileostoma (dunne darm), tracheastoma (luchtpijp), enz.  De eerste twee komen weliswaar het meeste voor in de thuissituatie.
Om een goede zorg te bekomen zijn er een aantal belangrijke zaken:
– de aard en reden van de stoma.
– Waren er reeds problemen mee.
– Is er zelfzorg mogelijk & hoe gaat de patiënt zelf met de stoma om.
– Welke producten zijn er op de markt.

Compressietherapie

Bandage

Deze behandeling kan zowel problemen voorkomen als behandelen.
Het aanbrengen van een compressiekous ziet er op het eerste zicht een simpele handeling uit.
Toch is het van groot belang dat dit op een deskundige manier gebeurt.  Zoniet kan het meer problemen veroorzaken dan voor de behandeling.
We kunnen overweg met zwachtels type Dauerbinde®, Rosidal® of antitrombosekousen (T.E.D. kousen).
We komen telkens langs voor aan -en uitdoen, eventueel in combinatie met andere zorgen.

Klaarzetten / voorbereiden van medicatie

mediboxOnder bepaalde voorwaarde word het klaarzetten van medicatie terugbetaald.
Meestal maken wij dan gebruik van een medicatieverdeelsysteem.
Deze pillendoos kunt u via onze leverancier aankopen.  Wij vullen deze zodat de medicatie gedurende één week gemakkelijk is in te nemen.  De pillendoos is tevens ingedeeld in ochtend, middag, avond, nacht… .

Inspuitingen

Op voorschrift van uw arts komen wij langs voor het toedienen van medicatie op volgende wijzen:

  • Intradermaal: in de opperhuid
  • Subcutaan: net onder de opperhuid
  • Intramusculair: in de spier
  • Intraveneus: in een ader

Het kan gaan om anti-coagulantia, vitaminesupplementen, pijn -of ontstekingsremmers, fertiliteitsbehandeling, instuline bij diabetes, psychogene medicatie, … .

Indien er een strikt tijdsschema dient gevolgd te worden proberen wij dat in onze planning in te passen.  In de meeste gevallen maken wij gebruik van onze eigen spuiten en naalden.  U hoeft deze dus niet speciaal aan te kopen.

Sinds kort kunnen we op voorschrift ook griepvaccinaties toedienen. Andere vaccinaties dienen echter nog bij de huisarts te gebeuren.

Wondverzorging

Traumatische wonden – post-operatieve wonden – ulceraties – insteekopeningen. Ieder type wonde behoeft een andere benadering. Afhankelijk van het stadium en de oorzaak van de verwonding gebruiken wij andere ontsmettings -of afdekmiddelen.  
Wij komen langs op vraag van uw arts. Voor deze zorg is dus een voorschrift nodig.

We zijn vertrouwd met de nieuwste technieken en middelen. Gaande van schuimverbanden, hydrogels tot honingzalven enz.

Alles verloopt steeds in overleg met de behandelende geneesheer. Indien de wondheling niet geheel naar wens verloopt nemen wij contact om met de geneesheer om een beter beleid uit te stippen.  Voor complexe wondverzorgingen wordt er een wondzorgdossier samengesteld, wat de opvolging en evolutie van de wonde beter in beeld brengt.

Close
error: Content is protected !!
<== klik hier voor meer info