Sedert 2002 heeft België een wet die uw rechten als patiënt duidelijk omschrijft. Tegelijk legt deze wet de basis voor een goede en duurzame relatie tussen de patiënt en de zorgverlener.
In deze rubriek vindt u meer informatie over:
- welke rechten u als patiënt heeft en wat er gebeurt als u niet in staat bent om die uit te oefenen;
- de rol van de ombudsdiensten in de ziekenhuizen of bij de overlegplatforms geestelijke gezondheidszorg als u oordeelt dat één van uw patiëntenrechten niet gerespecteerd werd door een zorgverlener in een ziekenhuis of bepaalde voorzieningen in de geestelijke gezondheidszorg;
- de rol van de federale ombudsdienst als u oordeelt dat één van uw patiëntenrechten niet gerespecteerd werd door een zorgverlener uit de extramurale sector.
Brochure
Zowel voor de patiënt als voor de zorgverlener werd alle informatie over de wet betreffende de rechten van de patiënt gebundeld in een zeer toegankelijke brochure: “Wet ‘Rechten van de patiënt’ – In een goede relatie weet je wat je aan mekaar hebt”.
U kan deze brochure downloaden of bestellen via deze link.
De Federale commissie “Rechten van de Patiënt”
Naast de verschillende ombudsdiensten werd de Federale commissie “Rechten van de Patiënt” in het leven geroepen. Wil u meer weten over de werking, bevoegdheden en publicaties van deze commissie, klik dan hier(externe link).
Meer info…
Hebt u bijkomende vragen over de wet en de werking van de ombudsdiensten, neem dan contact op met de Cel Patiëntenrechten: